Početna
GRAFITI - školski časopis PDF Ispis E-mail

Kronologija

Prvi broj je objavljen u svibnju 2001. U njegovu nastajanju sudjelovali su: Anamaria Bačić, Josip Dukić, Dijana Jonjić, Nives Šnajdar, Martin Knez, Ivan Pejaković i Josip Predovan.

Za drugi broj zaslužni su Josip Dukić, Martin Knez, Marina Šimunac, Zoran Pejaković, Josipa Buljat, Anamaria Bačić, Zrinka Vuksan-Ćusa i Josip Predovan.

Ekipa trećeg broja: Josip Dukić, Josipa Buljat, Jelena Ivandić, Ivana Nimac, Antonio Pintur, Martin Knez i Josip Predovan.

Za četvrto izdanje Grafita zaslužni su Monika Gašpar, Ivana Dukić, Julijana Bačić, Boris Martinović, Jelena Ivandić, Ferry Kapić, Ivan Marjanović, Ana Nakić i Josip Predovan.

Peti broj djelo je Julijane Bačić, Ivane Dukić, Ane Nakić, Borisa Martinovića, Ivana Marjanovića, Ivana Babića, Ane Savković, Ane Vulelije, Darka Galića, Filipa Andrića, Marije Vuletić, Željka Mudražije, Olge Huljić, Martine Palavre, Šime Vulelije, Monike Gašpar i Josipa Predovana.

Uoči Božića 2005. izašlo je po prvi put i vanredno, prigodno izdanje, a zasluga pripada Aljoši Kesiću.

Šesto izdanje iz svibnja 2006. proizveli su Julijana Bačić, Ivan Babić, Boris Martinović, Ana Nakić, Marija Vuletić, Anamaria Zanić, Kristina Dukić, Samanta Livačić, Eva Knežević, Filip Andrić, Željko Mudražija, Ana Vulelija i Josip Predovan.

Broj sedam objavljen je u svibnju 2007. Na njemu su radili: Julijana Bačić, Ivan Babić, Ana Nakić, Eva Knežević, Ana Vulelija, Ana Savković, Željko Mudražija, Darko Galić, Anamaria Zanić, Kristina Dukić, Anđela Vrkić, Anja Ražnjević, Samanta Livačić, Filip Plazonić, Marina Šegota, Ivan Mišura, Anita Vuletić, Marijana Kardum, Antonija Šegota, Maria Magdalena Bačić, Antonija Čulina, Dijana Stjepić, Šime Vulelija i Josip Predovan. Ovdje možete ekskluzivno skinuti jednu neobjavljenu stranicu iz sedmog broja.

Godina 2008. ostat će zapamćena u povijesti našeg časopisa kao bezgrafitna godina. Broj osam pojavio se, naime, 30. siječnja 2009. Njegovih 40 stranice popunili su tekstovima i slikama Anđela Vrkić, Anja Ražnjević, Samanta Livačić, Ivana Ušljebrka, Marijana Kardum, Marija Magdalena Bačić, Anamaria Zanić, Marina Šegota, Filip Plazonić, Matea Golem, Doris Erceg, Stevan Šaponja, Sanja Antolović, Viktorija Božina i Josip Predovan. Broj osam je, po prvi put, predstavio Grafite i na državnoj smotri Lidrano, održanoj u Puli od 25. do 27. ožujka 2009. Na državnoj smotri bio je i intervju s Juricom Pavičićem iz ovog broja.

Broj devet objavljen je u siječnju 2010. Bio je na državnom Lidranu u Šibeniku. Njega su sastavili Marijana Kardum, Marta Žutelija, Maria Magdalena Bačić, Severina Mamić, Danijela Čuić (njen članak "Stari, ne pitaj" također je bio na državnom Lidranu), Dragana Galić, Matea Šegota, Matea Golem, Lucija Justić, Iva Žutelija, Tina Erceg, Andrijana Kardum, Marko Bačić i Josip Predovan.

U siječnju 2011. iz tiska izlazi okrugli broj X. I on je otišao na državni Lidrano. Njegovi autori bijahu Matea Golem, Filip Guzić, Lucija Justić, Iva Žutelija (i njen članak "Teško zidovima" bio je na državnom Lidranu), Anton rašić, Daria Štrenja, Tina Erceg, Marija Guzić, Tina Vuletić, Andrijana Kardum, Marko Bačić, Monika Ćuto, Karla Pavlović, Luka Kalcina, Matea Mlakić, Josipa Tomić, Ivica Vulelija i Josip Predovan.

Izbor tekstova

Grafiti X bili su pomalo eklektični, što i priliči svečarskom raspoloženju. Od sve sile maštovitih i prodornih članaka najdalje je dogurao, sve do Šibenika, članak u kojem je Iva Žutelija temeljito raščlanila stanje benkovačkog street arta.

Deveti broj obilovao je člancima o, gle čuda, Benkovačkom sajmu. Taj je tradicionalni event obrađen iz raznih perspektiva, što slikom, što tekstom. Ipak, najviše se proslavio osvrt Danijele Čuić na teškoće u životu benkovačkih filmofila koji se može naći i na YouTube-u.

U osmom broju izašla je cijela serija članaka o suparništvu gimnazijalaca i ekonomista u našoj školi. Jedan od tih članaka, pod naslovom Koga briga napisala je Marijana Kardum iz G3 razreda.

Časopis ima stalnu rubriku s nazivom "Netko i to mora raditi" u kojoj objavljujemo razgovore s ljudima koji nešto moraju raditi. Na primjer, poučavati strani jezik, tetovirati ljude ili, kao dr. Žuvela, biti liječnik. S njim su razgovarali Sanja Antolović i Stevan Šaponja. Taj je njihov članak 2008. bio na državnom Lidranu u Dubrovniku.

Osim reportaže o školskom autobusu, Julijana Bačić osvojila je prvo mjesto i na županijskom Lidranu 2006. sa člankom "Kamen naš svagdašnji", koji je objavljen u 6. broju (to je onaj), a isto je uspjelo i Evi Knežević na Lidranu 2007. sa člankom "FM 93 MHz".

Kvrgić, Bačić, Margetić, Vuletić

Česti odlasci na kazališne predstave u Zadar rezultirali su i nekim zanimljivim razgovorima o kazalištu. Jedan od takvih je bio i onaj s Perom Kvrgićem i Lelom Margetić, doajenima hrvatskog glumišta. Objavljen je u Grafitima br. 6.

Članak Julijane Bačić o školskom prijevozu ušao je već, valjda, u benkovačku povijesnu baštinu, a nju je odveo na državni Lidrano u Dubrovnik 2005.

Pet minuta slave, osvrt Ane Savković na fenomen instant slave i kratkotrajnost medijskih zvijezda. Objavljen u 5. broju.

Vodili smo razgovor i s tri engleska glumca, članovima kazališne skupine Madhouse.

Članak Monike Gašpar o fenomenu kladionica, sa županijskog Lidrana 2004.

"Windows 2003 u Benkovcu", vijest koja je za školu označila početak obnove, a za autora, Josipa Dukića, odlazak na državnu smotru Lidrano u Šibeniku, izašla je u trećem broju.

"Prase u jaguaru", urnebesna reportaža Martina Kneza, reportera bez granica, bio je jedan od hitova trećeg broja.

Intervju s Bernardine Evaristo, britanskom književnicom, objavljen je u 2. broju.

grafiti-1-10
 

Katalog školske knjižnice

Projekt Pisin toranj - Film