Početna
O fenomenu kladionica PDF Ispis E-mail

Sportska prognoza: pretežito suho, s rijetkim pljuskovima

 

Ako u nedjelju želite kupiti svježeg kruha, morate se informirati u sredstvima javnog priopćavanja u kojem mini-marketu to možete obaviti. Tamo ćete se pola sata tiskati s još pola kvarta ljudi koji ne reagiraju pozitivno na kruh od jučer. Usput ćete s njima baciti partiju trača i progrintati zbog zakona o zabrani rada nedjeljom, i tako zadovoljiti tjednu potrebu za informacijama i grintanjem. S druge strane, ako vam trebaju cigarete i pivo, nema problema - trafike i kafići su otvoreni. Da ne bude zabune, otvoreni su cijeli dan.

Slično je i s vašom neodoljivom potrebom da se kladite i ponešto popravite vaš stanjeni proračun, služeći se vašim dubinskim poznavanjem misterija finske rukometne lige ili portugalskog prvenstva u hokeju na ledu. Vaš nepogrešiv nos za procjenu forme centarfora Dinama iz Plovdiva da i ne spominjem. Ovaj vaš porok svagdašnji možete, dakle, kako rekoh, upražnjavati i radnim danom i nedjeljom.

U Benkovcu, našem malom mistu, skučeni ste na "svega" tri kladionice. Ali, tko zna, nije isključeno da se otvori i još koja. Uostalom, u Benkovcu se već uvelike govori o otvaranju studija mediteranskih kultura u sklopu Zadarskog sveučilišta, pa o otvaranju veletržnice, pa o otvaranju nove gradske knjižnice, pa o otvaranju stalnog postava muzeja, pa ... zašto ne i još koja kladionica?

Koliko vidim, posjećuju ih manje-više sve društvene skupine, bez obzira na dob, spol i zanimanje, a zanimljivo je da se u sportsku sreću (ili, kad su oni u pitanju, možda ipak znanje?) pouzdaju i neki naši profesori, koje nerijetko viđam u kladionicama. Ipak, virus klađenja na rezultate opskurnih sportskih priredbi najjače je pogodio moje vršnjake, tinejdžere. Moram priznati da ja još uvijek nemam blage veze o čemu se tu radi. Koeficijenti, parovi, jedinice, dvojke, bla-bla-bla. Djevojke se, valjda, ne razumiju dovoljno dobro u te "muške" poslove, iako nije problem naći poneku iznimku i od ovog pravila. Bilo kako bilo, svaki put kad prođem pokraj neke od te tri kladionice, ona je uvijek puna, red do vrata!

Zanimljivo ih je promatrati dok se preznojavaju, zadubljeni u najnovije Sportske novosti - ima tu materijala i za sociološka istraživanja. Skupljene obrve, nabrano čelo, vidiš da je u tijeku ozbiljno razmišljanje, NE OMETAJ! Ostavite ih tada slobodno na miru, nema šanse da vas primijete, vi za njih ne postojite. "Ma daj, pusti me, vidiš da razmišljam o statistici rezervnog golmana NK Opskurnog iz Babine grede!"

Ne znam što ih to tamo toliko privlači. Valjda dobitak, ali, s obzirom da najviše dobivaju vlasnici kladionica, čini se da tu ima i još nešto, nekakav adrenalin koji kola žilama dok se čekaju rezultati, možda osjećaj zajedništva upućenih, onih koji se razumiju u tajni nauk. Koji god razlog bio, njima se sviđa, roditeljima valjda ne smeta, a ni vlast se previše ne žali. Opet je, izgleda, na djelu ona stara izreka. Kruha i igara! Može, ali kruh kupite u subotu.

Monika Gašpar [E3.04|05]

 

Katalog školske knjižnice

Projekt Pisin toranj - Film