Početna
Intervju s doktorom Ivom Žuvelom PDF Ispis E-mail

Na njegov način

Umorni?

Pa i ne baš.Evo baš sam se zabavljao uređivanjem  ordinacije. Malo sam piturao, i čistio ordinaciju.

Inovacije?

Da, pa bilo je i vrijeme.

Pa tko financira te inovacije?

Ja, sam. Zapravo, skupljao sam donacije za pločice, stolice, novi ginekološki stol, a sada skupljam za prozore i nove roze zavjese.

Dobili ste i neke nove instrumente kao što vidimo.

Dobro vidite.Većina instrumenata i stvari u ordinaciji je novo.

Kad smo već kod kod novog, jednu profesoricu (nije važno koju) zanima planirate li uskoro u Benkovcu dobiti ultrazvuk?

Ne planiram ga dobiti, planiram ga kupiti iz vlastitog džepa. Ultrazvuk otprilike košta oko pola milijuna kuna što meni nitko sigurno neće dati. Uloženi novac ću vratiti tako da ću ultrazvučne preglede naplaćivati po 100 kn. No, ima i važnijih stvari od ultrazvuka. Kao npr. klima, jer nije ugodno hodati po ordinaciji gologuz (misli se na pacijentice).

Kad smo već kod neugodnih situacija, kako se žene ponašaju prilikom pregleda.

Pa čujte, nikom nije ugodno kad netko zaviruje u njihovu intimu. Nije ni meni ugodno iako sam ginekolog. Trudim se da svaki pregled bude što manje bolan i stresan, pogotovo ako je to prvi pregled.

Na koji način razbijate tremu pacijenticama?

Pa izvalim par gluposti, trudeći se skrenuti misli sa situacije, tako da u većini slučajeva pregled prođe jako brzo i bez većih problema.

Dr. ŽuvelaPored već spomenutih situacija, ima li neka posebno smiješna koja vam je ostala u sijećanju?

Da, pa naravno. To je neizostavan dio mog posla. Najviše mi je ostalo u siećanju kada je jedna gospođa umislila svoju trudnoću. Gospođa je obožavala gledati sapunice, pa je tako kada bi njena omiljena glumica bila trudna, ona mislila da je i ona trudna. Gospođa je jedan dan došla u ordinaciju s izjavom da rađa. Pošto je bila malo punijeg stasa, na prvi pogled je bilo teško pretpostaviti da trudnoća nije u pitanju. Nakon provedenog ultrazvučnog pregleda ustanovio sam da uopće nije trudna, na što je  ona odgovorila: "I vi ste mi neki doktor". Poslije sam saznao da je gospođa psihički bolesnik.

Koliki je prosjek žena koje redovito dolaze na pregled u Benkovcu?

Jako malen, jer većina žena iz Benkovca radije na preglede odlaze negdje drugdje, npr. u Zadar. Baš zbog onog problema neopremljenosti ordinacije prije sadašnje inovacije. Moram napomenuti da se  u zadnje vrijeme broj pacijentica povećava.

Koliko je važno dolaziti redovno na ginekološke preglede nakon prvog spolnog odnosa?

Jako važno, jer je u najčešćem slučaju velik raspon godina između prve menstruacije i prvog spolnog odnosa. Tijekom tog vremenskog raspona mogu se dogoditi neke  bitne promjene  na maternici.

Zašto je danas u svijetu sve veća raširenost spolno prenosivih bolesti?

Zato što je današnje vrijeme daleko od onoga prijašnjega patrijahalnoga vremena, nema više onoga:"S kim sam spavala za toga ću se i udati". A tu je i problem sve ranijeg stupanja u spolne odnose i sve kasnijeg stupanja u brak.

Kad ste već spomenuli sve ranije ulaženje u spolne odnose, kakvu zaštitu preporučate?

Najbolja zaštita je da posjetite ginekologa. Ha ha, ha. Ukoliko curama ne odgovara uporaba prezervativa, preporučuju se tablete.

Mnoge žene ne žele koristiti tablete jer misle da uzrokuju neplodnost. Da li je to istina?

Ne. Ta priča ne drži vodu. Te tablete mogu uzrokovati jedino promjene na figuri tijela žene.

Aha, to je onaj problem debljanja?

U novije vrijeme postoje tablete koje su manje bogate hormonima koji stimuliraju debljinu, i sadržavaju manje tekućine koja potiče rast stanica.

A što je sa spiralom?

Spirala nije pogodna jer uzrokuje česte upale, a i ne preporučuje se mlađim djevojkama ili ženama koje nisu rađale.

Što vas je to navelo da postanete ginekolog?

Na donošenje te odluke utjecalo je prisustovanje porođaju jedne mlade gospođe. Tada sam bio na fakultetu, i dojmilo me se to što me je ona tijekom poroda držala za ruku, a i njen izraz lica kada je vidjela dijete. Naravno mojoj ruci u tom trenutko nije bilo nimalo bezbolno.

Osim onih dobrih vijesti, česte su i one loše. Na koji način se  suočavate s pacijenticama prilikom priopćavanja onih loših vijesti?

Najlošija vijest koju ja, po mom mišljenju, mogu saopćiti pacijentici je smrt djeteta. Tada se trudim ne biti doktor i pokušavam izraziti ljudsko suosjećanje. Tu metodu nazivam "Doktorom tješiteljem".

Zanima nas vaše slobodno vrijeme. Čime se bavite, imate li obitelj...?

Šta je to slobodno vrijeme? Bavim se s toliko toga tako da mi slobodnog vremena stvarno nedostaje. Imam ženu i  petogodišnju kćer, i osim s njima, slobodno vrijeme koristim i za bavljenje glazbom i sportom. Pjevam u dvije klape, benkovačkoj i zadarskoj. Benkovčanima sam poznatiji po klapi „ASSERIA".

A šta je sa sportom?

Bavim se nogometom - igram u županijskoj ligi u Benkovcu. Golman sam. Osim nogometom bavim se i odbojkom. Osim nogometom i odbojkom mogu se pohvaliti prvim mjestom u juniorskom skoku udalj. Naravno, tada sam imao kojih tridesetak kila manje nego sada.

Koju vrstu glazbe slušate?

Ovisno o raspoloženju. U mladosti sam se bavio break-danceom. Sada najviše slušam techno, rock i ostalo, a naravno i klape.

Pošto živite u Zadru, kad ste prvi put posjetili Benkovac?

Tek prije tri godine.

S obzirom na to, biste li voljeli živjeti u Benkovcu?

Pa više bih volio živjeti u Benkovcu nego u nekom velikom gradu (većem od Zadra).

Možete nam reći nešto o svom kulinarskom iskustvu u dvoboju „KRUŠKE I JABUKE"?

Pa bilo je zanimljivo, naravno pobijedio sam, te pobjednički zapjevao s protivnicom.

Osim na TV-u jeste li nastupali na radiju?

Pa naravno, imam emisiju na Radio Benkovcu. Emisija je "Na klapski način", četvrtkom u 14:10 nakon vijesti, gdje komentiramo i najavljujemo neka glazbena događanja.

Da ponovno možete birati biste li odabrali isti posao?

Definitivno, iako bi plaća mogla biti veća. Ha ha.

 

Sanja Antolović,Stevan Šaponja [ E3.07|08]

 

Katalog školske knjižnice

Projekt Pisin toranj - Film